Blýskavka černopásá - Mormo maura

Čeleď: Noctuidae / Můrovití

Rod: Xyleninae / Blýskavky

Autor: Linaeus,1758

Biotop: Vždy jen v blízkosti tekoucí či stojící vody: pobřežní porosty potoků i řek, rybníků, vlhká údolí apod.

Živná rostlina: Na podzim nízké byliny, kopřivy, smetánka aj. (nutno ověřit jestli ne i "jarní potrava"), po přezimování vrby, olše, brslen aj. keře a stromy

Životní cyklus: Největší naše blýskavka a vedle stužkonosek jedna z největších můr. Monovoltinní, přezimuje malá housenka, dospělci se líhnou od pol. července a v srpnu, přes den se ukrývají (tradičně uváděny mosty apod.). Později mizí, opět se objevují koncem září, kdy asi zakládají další potomstvo. Přilétají na vnadidlo, často společně se stužkonoskami. Sběratel V. Renner uváděl, že motýl navštěvoval jeho spíž, kde mlsal v miskách zavařeniny. Zavalité housenky s nápadně oranžovými dýchacími otvory po stranách těla (spirakula) po přezimování na potravě jen v noci, kdy šplhají s oblibou na nejvyšší větve keřů, často v těsné blízkosti vody i přímo nad ní; nalézávám je na keřích a vedlejších výhoncích ve společnosti housenek N. typica, P. nebulosa, P. bombycina a dalších (velkých) můr.

Ohrožení a ochrana: Ohrožený druh, v mnoha oblastech vymizel, v tradičních lokalitách (Berounsko) silně ustoupil